Biobest: ‘Goede luisteraars’

Biobest is een hommel- en insectenkwekerij die opgericht werd in 1988.

De hommels worden gebruikt in de agrarische sector voor het kweken van diverse gewassen.
Voorheen gebeurde het bestuiven van die plantjes handmatig door met een stokje ieder apart plantje aan te raken en te bestuiven.

Oprichter van het bedrijf Roland Dejong zag indertijd in het veld hommels tomatenplanten bestuiven en kwam op de idee om die hommels te gaan kweken en te verkopen. In de loop van de jaren kwamen daar tal van andere nuttige insecten bij die schadelijke exemplaren neutraliseren. Wereldwijd heeft Biobest acht productiefaciliteiten, gaande van Nederland tot Turkije en zelfs China. In de plant in Westerlo kweekt men vooral hommels en mijten.

Ramon van der Kruijs (Plant operations manager): ‘Nu is het zo dat hommels nogal wat warmte afgeven. Omwille van onze groei en de daaruit volgende stijging van de hommelpopulatie per cel, kregen we problemen met de temperatuur en de ventilatie. We zijn dus op zoek gegaan naar verbetering van de klimaatinstallatie. Uiteindelijk kwamen we bij Bovema uit. Zij dachten het beste mee, luisterden het beste naar ons en stelden de beste oplossingen voor. Zo wordt er bijvoorbeeld veel CO2 geproduceerd in die cellen. De andere aanbieders gingen uit van een klassieke ventilatie met afzuiging onder het dak. Maar bij Bovema beseften ze dat CO2 zwaarder is dan lucht en dus beneden hangt. En dus tekenden zij de afzuiging onderaan. Dat is een sprekend voorbeeld van hoe de ingenieurs van Bovema meedenken en eerst een situatie grondig ontleden alvorens een oplossing voor te stellen. Ze hebben er ook aan gedacht om een installatie uit te tekenen die open staat voor verdere uitbreiding. Het hele traject was overigens prettig werken.’

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie
Comments