Geothermie is dé toekomst

Grote installatie bij ATL Renting

<p>Grote geothermische installatie bij ATL Renting</p>

Dat Bovema helemaal met zijn tijd mee is, bewijzen de activiteiten die het bedrijf ontwikkelt op vlak van geothermie. Momenteel werken de Bovema ploegen aan een geothermische installatie bij een privéwoning én een grote installatie bij ATL Renting.

Warmte recupereren uit de bodem door middel van warmtepompen is dé toekomst voor duurzaam energiebeheer. In Nederland is het in de woningbouw al goed geïntegreerd. België volgt schoorvoetend op vlak van woningbouw, maar staat vrijwel nog nergens met geothermie voor grote bedrijven. En toch valt ook dáár een enorme besparing op energie en op kosten te halen. Het enige wat deze vorm van energievoorziening tegen houdt in België is de hoge kost om de warmte uit de grond te halen.

Renaat Penders: “Momenteel bouwen we een gigantische geothermische installatie voor de nieuwe, bedrijfshal van ATL Renting in Tessenderlo. Er worden dertien putten van meer dan 90 meter diep geslagen om daar warm water (+/- 10°C) op te pompen om de hal te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Dat koelen is waarschijnlijk belangrijker dan verwarmen omdat de kantoorgebouwen vol zitten met mensen, computers en verlichting. En die geven allemaal warmte af. In de moderne, zeer goed geïsoleerde gebouwen geraak je die warmte bijna niet meer kwijt en moet je dus koelen. En dat kan perfect via een bodem-water warmtepomp waar je constant en gratis water kan gebruiken van 10°C waarmee je perfect kan koelen. Trouwens, op het gedeelte dat in de grond geboord wordt, zitten enorme subsidies.

Meer info rond geothermie en de subsidies kan je opvragen op info@bovema.be of op 014 28 68 68.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie
Comments