Certificaat van Bekwaamheid Warmtepompen

Nadat Renaat Penders als een van de eerste in België een Certificaat van Bekwaamheid behaalde voor zonnepanelen, behaalde hij er in april opnieuw eentje voor Warmtepompen.

Het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hebben namelijk een geharmoniseerd systeem opgezet dat gericht is op het opleiden en de certificatie van betrouwbare en kwaliteitsvolle installateurs. De beoogde technologieën omvatten verwarmingsketels op biomassa, fotovoltaïsche en thermische systemen op zonne-energie, ondiepe geothermische systemen en warmtepompen.

 

Erkende opleiding met examen

De tijdelijke vennootschap RESCert werd opgericht om de certificaataanvragen van de installateurs in de drie Gewesten te beheren. De certificaten van bekwaamheid hebben veel voordelen en worden aan natuurlijke personen (werfcoördinatoren, technische verantwoordelijken,…) toegekend. Je kan zo’n certificaat bekomen door een erkende opleiding te volgen in een van de zes categorieën voor dewelke je een certificaat wenst te behalen, door te voldoen aan de toekenningsvoorwaarden en door te slagen in een erkend examen.

 

Op beide oren slapen

Renaat Penders: “Het was niet altijd gemakkelijk om die opleiding te combineren met de drukte op het werk. En het examen was ook pittig. Het was weer een tijd geleden dat ik zo heb moeten studeren. Maar het is de moeite waard. De klanten kunnen nu op beide oren slapen: hun zonnepanelen en hun warmtepompen worden geplaatst door iemand die verstand heeft van zaken. Bovendien geeft dit certificaat de particulieren de mogelijkheid om subsidies aan te vragen voor hun warmtepomp.”

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie