Certificaat installateur groene energie

Bovema International behoort tot de eerste lichting van installateurs in Vlaanderen die het “Certificaat voor installateurs van groene energie/photovoltaïsche installaties” behaald heeft.

Slechts 12 vlaamse bedrijven hebben tot op heden dit kwaliteitslabel behaald.

 

Officieel bekwaam

Het Vlaamse, Brusselse en Waalse Gewest hebben zo’n certificatiesysteem uitgewerkt met de bedoeling om een officieel “certificaat van bekwaamheid” af te leveren aan installateurs die over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om dergelijke installaties op een kwaliteitsvolle manier te plaatsen. Het is de meest efficiënte manier om te voorkomen dat de markt verzadigd wordt met slecht geïnstalleerde systemen van lage kwaliteit. Bovendien moet dit opleidings- en certificatieprogramma een gemeenschappelijke standaard vormen voor opleiding van iedereen die uit eigen initiatief zich verder wil specialiseren in het domein van de technologie van de fotovoltaïsche systemen in alle deelnemende landen van de Europese Unie. 

Opleiding

De opleiding bestaat uit de modules Regelgeving en wetgeving, alles over fotovoltaïsche technologie en het ontwerp van fotovoltaïsche installaties en een module over de praktijk en uitvoering.

Daarna moesten de kandidaten een project (monografie) uitwerken en verdedigen voor een jury.

In Wallonië kan een bouwheer die in zijn nieuwbouw zonnepanelen voorziet, genieten van bepaalde subsidies en tegemoetkomingen van de overheid, maar dan enkel als de installatie geplaatst wordt door zo’n erkende installateur. In Vlaanderen staat zo’n systeem er ook aan te komen.

 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie
Comments