Adiabatische koeling

Laat de natuur het werk doen!

De Arabieren deden het ons al lang voor en nu is het ook hier volop doorgebroken: de adiabatische koeling. Het principe in de woestijn was zeer simpel: men bouwde een toren op zijn hut, bracht daar gaten in aan waar de wind doorheen kon spelen en hingen in deze toren natte jutte doeken. De lucht die door de doeken geblazen werd, nam vocht op en verloor daardoor aan temperatuur en zorgde zo voor een frisse luchtstroom in het onderkomen.

De moderne adiabatische toestellen doen eigenlijk niet veel meer dan dat. Deze vorm van koeling steunt op het verdampen van water waardoor de ingeblazen luchttemperatuur daalt. Zo kan lucht met een aanzuigtemperatuur van 30°C, gekoeld worden naar ± 22°C en dit uitsluitend met wat kraantjeswater.

 

Natuurlijke verdamping

Door water en warme lucht met elkaar in contact te brengen, vindt een natuurlijke verdamping plaats waardoor de warmte wordt onttrokken aan de lucht die daardoor enkele graden afkoelt.

De adiabatische koeler van Bovema zuigt verse buitenlucht aan via een krachtige maar stille motor en blaast deze vervolgens door filterpads die constant vochtig gehouden worden door een gepatenteerd waterverdeelsysteem. Wat volgt is een constante stroom van verse, op natuurlijke wijze gekoelde lucht zonder gebruik te maken van milieuonvriendelijke koelmiddelen. Dat zorgt voor een beter arbeidsklimaat, minder zieken en een hogere productiviteit.

Bovendien bedragen de exploitatiekosten slechts 1/5 van een traditioneel airconditioningsysteem.

Wilt u ook uw productiviteit verhogen, bel dan naar 014 28 68 68 en vraag meer informatie over de adiabaten die Bovema aanbiedt.

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie