"Zonnepanelen nog steeds een interessante investering"

Zonnepanelen nog steeds een interessante investering

"Zonnepanelen nog steeds een interessante investering"

dinsdag 31 januari 2012 om 20u05

Zonnepanelen blijven een interessante investering. Ze kunnen dubbel zoveel opbrengen als een spaarboekje. Dat zegt Test-Aankoop.

Zonnepanelen © Reuters

Door het schrappen van de fiscale aftrek en de lagere tegemoetkoming voor groenestroomcertificaten duurt het nu 4 tot 5
jaar langer alvorens men de investering in zonnepanelen heeft terugverdiend. Volgens Test-Aankoop blijft het plaatsen van zonnepanelen echter een interessante investering die meer dan het dubbele oplevert van een spaarboekje.

Rendement

Test-Aankoop gaat in haar berekening uit van een doorsnee-installatie van zonnepanelen met een vermogen van 5 kilowattpiek (kWp) en een oriëntatie op het zuidoosten of zuidwesten. Tegen een aankoopprijs van 3.000 euro per kWp zal dit nog steeds een jaarlijks rendement opleveren van 4,5 à 5 procent over een termijn van 20 jaar.

Een begininvestering van 15.000 euro heeft na 25 jaar - de gemiddelde levensduur van dergelijke installatie - 55.000 euro opgebracht, terwijl dat op een spaarboekje (tegen 2 procent) slechts 30.000 euro zou zijn.

Investering

"Waar u uw investering vroeger, afhankelijk van het gewest en de precieze voorwaarden, in 5 tot 8 jaar had terugverdiend, zal het nu 7 tot 12 jaar duren", aldus Test-Aankoop dat de hoop uitspreekt dat een verdere prijsdaling van de installaties het verdwijnen van de subsidies zal compenseren.

Terugverdientijd

"Als de prijs van de installatie van 3.000 tot 2.000 a 2.250 euro per kWp zou zakken, zou het rendement van de investering opnieuw omhoog gaan en de terugverdientijd opnieuw in de buurt komen te liggen van de 5 tot 8 jaar waarop wij in 2011 nog uitkwamen", aldus de verbruikersorganisatie. (Belga/EE) 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie