IN DE PERS

BOVEMA koelt grootste koffiebranderij van Belgie

<p>BOVEMA INSTALLEERT 500 METER TEXTIELE LUCHTKANALEN VAN KE FIBERTEC BIJ DOUWE EGBERTS<span>&nbsp;</span></p>

D.E. Master Blenders 1753 in Grimbergen, onder andere bekend van koffiemerk Douwe Egberts, verwerkt meer dan 35.000 ton koffie per jaar. Na het roosteren en het malen van de verse koffiebonen gaat het heerlijke aromatische poeder naar een van de vijf verpakkingshallen. Daar liepen de temperaturen ’s zomers regelmatig flink de hoogte in, met een drukkend klimaat voor de werknemers tot gevolg. Dat behoort binnenkort tot het verleden, want de koffieproducent investeert ong. 700.000 euro in adiabatische koeling in combinatie met textiele
luchtkanalen. In één hal werd het nieuwe systeem al in gebruik genomen. “Het verschil met vroeger is onmiddellijk voelbaar!” 

 

RENAAT PENDERS: “UIT METINGEN BLEEK DAT DE LUCHT IN DE VERPAKKINGSHALLEN VRIJ DROOG WAS.
MET VERDAMPINGSKOELING KUNNEN WE DE LUCHTVOCHTIGHEIDSGRAAD VERHOGEN” 

Bovema verwarmt, ventileert unieke modelwoning

Artikel in "Limburg Bouwt | herfst 2013"

<p><strong>Bovema verwarmt, ventileert unieke modelwoning&nbsp;</strong></p>

Doordacht energieconcept 

Op energetisch vlak zorgt een combinatie van technieken voor een aangenaam leefklimaat in de woning. Het hart van het systeem is een lucht-water warmtepomp van 15kW die de nodige energie levert voor verwarming en koeling. Een zonneboiler met vacuüm-collectoren ondersteunt de warmtepomp in de productie van het warm water. “Kenmerkend in het klimaatconcept is dat we met zo laag mogelijke watertemperaturen werken waardoor de warmtepomp bijna constant in deellast draait om zo het energieverbruik laag te houden en het comfort hoog. We hebben dan ook gekozen voor een klimatisering via vloer en plafond op basis van de oplossing van Climatrix, aldus Renaat Penders van Bovema International.
“Het voordeel van het klimatiseren via vloer en plafond is dat je ook snel kunt bijsturen op veranderende temperatuurvraag. Het leidingennet in het klimaatplafond ligt immers op 1cm van de binnenruimte. De leidingen zijn op een gipskartonplaat gekleefd. Dat biedt de snelle reactietijd. Bovendien kan de watertemperatuur lager blijven dan voor de vloerverwarming,” verduidelijkt Stijn Verheyen, salesmanager bij Climatrix. “Een bijkomend voordeel is het feit dat het leidingennet in de zomer ook kan dienen voor koeling van de ruimte. Dat gebeurt heel efficiënt aangezien een watertemperatuur van 16 à 17°C volstaat, terwijl je voor een traditionele koeling via vloerverwarming met een watertemperatuur rond de 6°C zit,” vult Climatrix-zaakvoerder, Kim Vaessen aan. “De woning is ook dermate goed geïsoleerd dat de verwarmings- en koelcapaciteit beperkt is. Toch kiezen we ervoor een ruim leidingennet aan te leggen. Dat biedt het voordeel dat we met lagere watertemperaturen kunnen werken en bovendien een snellere reactietijd hebben,” vervolledigt Renaat Penders. Een pv-installatie van 10 kWp staat in voor een belangrijk deel van de elektriciteitsbehoefte in de woning. Een mechanisch ventilatiesysteem met warmterecuperatie zorgt voor de nodige verse lucht.
“Opvallend hieraan is dat dit ventilatiesysteem uitgerust is met een warmtewiel,” merkt Renaat Penders op. “Deze techniek biedt het voordeel dat ze een hoger rendement biedt en een betere luchtvochtigheidsrecuperatie.” 

Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie